top of page

WBSO-ICT aanvragen, ervaringen in 2016

Op Prinsjesdag worden de plannen van het kabinet voor 2017 gepresenteerd. Afgelopen jaar is er veel veranderd. Hoe hebben de wijzigingen in 2016 uitgepakt?


De ‘harde wijzigingen' in 2016 waren de integratie van de WBSO en RDA en een geactualiseerde afbakeningsregeling, inclusief verdere invulling van het begrip software/ programmatuur voor de WBSO.


Hoe dit heeft uitgepakt in de praktijk


Voor software ontwikkelende bedrijven heeft de integratie van de RDA en WBSO per saldo voordeling uitgepakt. Door de mogelijkheden van het forfait ontstaat een verhoogde subsidie grondslag, zonder dat daar extra administratie tegenover staat. Dit was een verbetering ten opzichte van 2015.


Door de engere definitie van software (naar formele programmeertalen) valt het ontwikkelen van innovatieve diensten en systemen hier moeilijker onder. Het subsidiewaardige deel zou moet gaan om programmatuur ontwikkeling op basis van nieuwe technologische principes (source code ontwikkeling).

In eerdere jaren was de WBSO-regeling aanzienlijk verruimd en opgerekt door de toevoeging van ict-diensten projecten, het ontwikkelen van programmatuur om bestaande componenten op technisch nieuwe wijze te integreren of te laten samenwerken (lees: component based development).

De ‘zachte wijzigingen’ in de beoordelingsprocedure

Vanwege de abstractie van veel ICT-innovaties wordt er door de RVO nog wel eens doorgevraagd naar de technische diepheid tot op en detail niveau die lastig is te beantwoorden. Dit geldt zeker voor de meer agile werkende organisaties of voor startups bij wie het project, technische probleemstelling en bedrijfsactiviteit vaak voor een belangrijke deel overeenkomen.


Uiteindelijk komt het erop neer dat er soms aanvullende informatie nodig is in het beoordelingsproces. Het aantal vragenrondes is in 2016 meer dan verdubbeld ten opzichte van andere jaren. Er wordt duidelijk strenger gecontroleerd en beoordeeld. De aangemelde ontwikkelingen en innovaties moeten niet alleen aannemelijk zijn, maar heel concreet en voorgenomen zijn. Het gewenste abstractie en detailniveau verschilt echter per adviseur.


Extra aandachtspunt in de beoordeling (controle vooraf) betrof samenwerkende bedrijven en/of holdings. Per entiteiten moet duidelijk zijn wie welke ontwikkelpunten oppakt. In eerdere jaren werd scherpere controle gevoerd op de technische expertise en inbreng van de individuele medewerkers op een project. In veel gevallen zijn de LinkedIn profielen gekoppeld aan het subsidiedossier.

Vraag WBSO-ICT aan voor eind november

De eerstvolgende aanvraagronde voor 2017 is eind november. Door de aanscherping van de definitie van programmatuur is het aantonen en aannemelijk maken van de technische nieuwheid, bijbehorende technische risico’s en innovaties zeer belangrijk. Heeft u hier hulp bij nodig, of wilt u advies over de haalbaarheid van een subsidietraject? Neem dan contact op met Parnassa.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page